Franse wijnexport naar VS duikt de dieperik in na invoertarieven van Trump

Franse wijnexport naar VS duikt de dieperik in na invoertarieven van Trump

Dat er in Davos een tijdelijke 'wapenstilstand' is afgesproken tussen president Trump en president Macron, om elkaar voorlopig niet met nieuwe tariefverhogingen te bestoken, heeft vermoedelijk voor een stuk ook te maken met de spectaculair duikelende Franse wijnexport richting de VS.

Medio oktober 2019 legde Trump immers extra 25% import duty op aan Franse wijn en wilde deze ook verder uitbreiden, waarna Macron dreigde met een taks op digitale services van grote Amerikaanse bedrijven.


Dat er wel degelijk een negatief effect is voor (gebottelde) Franse stille wijn door deze eerste taksverhoging, blijkt uit deze grafiek van The American Association of Wine Economists. Het verschil met Italië – dat voorlopig buiten schot bleef van deze eerste invoerverhoging – is immers frappant.
Voor de Franse wijnindustrie staat er veel op het spel, met name wanneer ook champagne extra zou getaxeerd worden. Deze bubbels alleen zijn jaarlijks immers goed voor bijna 690 miljoen euro, of 40% van de totale Franse wijnexport richting de VS.


Bron: Frank Van de Auwera www.8am.be


 


Afdrukken   E-mailadres