CÔTES DU RHÔNE -

CÔTES DU RHÔNE -"Réserve Grand Veneur blanc" - Vignobles Alain Jaume

€9.86
(Incl. 21% btw)
Qty.

Kristallijn bleekgeel. Wild glanzend en tranend. Aroma's van gestoofde appel, perzik, conferencepeer en witte bloemen. Vooral heel rijp en overtuigend qua smaak, citrusgedreven fris en nerveus in de aanzet, maar tevens met een rijp en mollig middenstuk van witte perziken en nectarines

In 1826 besliste Mathieu Jaume om wijnstokken te verbouwen in Châteauneuf-du-Pape. Sedertdien zet de familie Jaume al verschillende generaties lang het werk van wijnbouwer verder. Odile en Alain Jaume breiden in 1979 de familietraditie verder uit met de oprichting van het Domaine Grand Veneur. De wijnkelder vind je bij het buitenrijden van Orange. In 2003 zet de familie in op het kwalitatieve potentieel van Lirac: dit terroir van kiezelstenen wordt de thuisgrond van het Domaine du Clos de Sixte. De verscheidenheid aan terroirs neemt verder toe door de aankoop van Château Mazane in Vacqueyras, en Domaine de la Grangette Saint-Joseph in Côtes du Rhône. Op alle domeinen wordt biologische landbouw toegepast. Vanaf 1997 werken we samen met de naburige appellaties. De daar gemaakte selecties verrijken onze productie: Ventoux, Cairanne, Rasteau, Gigondas… Elk terroir, elke assemblage heeft zijn unieke karakter.

Vanaf nu wordt de huisstijl Alain Jaume duidelijk aangeduid op het etiket, om zo alle wijnen van het huis met elkaar te verbinden. Wijngaard: meer dan 155 hectare in bio in de zuidelijke Rhône: Châteauneuf-du-Pape, Lirac, Vacqueyras, Côtes du Rhône. Oogst: kleine rendementen: 30 à 40 hl/ha naargelang de druivensoort, dit om goed uitgebalanceerde en geconcentreerde wijnen te verkrijgen. Wijnkelder: vinificatie onder thermoregulering, in open inox vaten. Hierdoor is afzonderlijke vinificatie per perceel mogelijk, en het vergemakkelijkt het onderdompelen van de pellen (schilletjes) tijdens de gisting. De rijping vindt ondergronds plaats: de Grenache in betonnen cuves, en de Syrah en de Mourvèdre gedurende 1 à 4 jaar in houten vaten. Wijnen: wij streven naar finesse en de expressie van het authentieke terroir van elke wijn.

In 2009 schreef Robert Parker: "De laatste 7-8 jaar is dit een van de best gerunde landgoederen in Châteauneuf-du-Pape. De familie Alain Jaume blijft de Domaine Grand Veneur voortstuwen in het hogere echelon van de kwaliteit. Ze bieden ook een indrukwekkend goed gemaakte onderhandelingslijn van wijnen. De kenmerken van de wijnen zijn onder andere een buitengewone zuiverheid van de smaak en een onberispelijk evenwicht. "Roussanne / Viognier ( 50% Roussane, 40% Viognier, 10% Clairette)

2016: geselecteerd Wijnkoopgids: 300 beste wijnen onder de 10€

Vergeleken met rode Rhônewijn heeft de witte versie het commercieel vaak lastiger.

Enerzijds door het geringere productievolume, maar anderzijds vooral door het feit dat er ook veel cuvées op de markt komen die kwalitatief niet echt kunnen opboksen tegen de wereldwijde concurrentie, want 'net niet'. Deze réserve vormt echter een prettige uitzondering op deze regel. Hij komt uit de stal van Alain Jaume, toch een naam in de Chateauneuf-du-Pape, die momenteel in totaliteit 78 hectare biologisch bewerkte wijngaarden in portefeuille heeft, waaronder percelen voor dit instapgamma.. Heeft goede carrière als foodwijn voor de boeg omdat hij fruitmolligheid en fraicheur combineert, en dus ook veel romig sauswerk aankan. Schenktip: 9 à 10°C.